Monday, May 30, 2011

Day 58

As for today, i would like to write about someone that i know very well.

wait. before ya. 

Aku maok jak tulis lam bi. tapi aku sedar bi aku terok cam ayam kenak cekik. so aku akan tulis post aku dalam bahasa sarawak la of course.campo la juak. bahasa rojak lah oh? janji torang paham. ok la ya. JUM MULA!

ada sorang pompuan tok. well aku kenal nya dalam 17 taun gya juak ada lah. tapi time kecik ya aku sik berapa kenal nya. tapi inside and outside aku tauk gne rupa pange nya.
nya tok anak pompuan dalam 5 orang adek beradek. perfect fam i must say. nya ada kakak,abang and adek. kira macam jadi anak pompuan last tok kedak the most perfect things ever. mak bapak nya sik la kaya. keja kerajaan jak. paham-paham la gine pay sidak kerajaan. mun mak bapak torang kerajaan paham la torang. family sidak tok idup besa jak la. bahagia. :)

time kecik, pompuan ya sikda kawan. too bad. most of the time nya macam rumah jak. main sorang-sorang while tengok dak jiran bekepong main basikal. bedekik segala paga gate pa suma. sikda orang sudi main game ngan pompuan tok bah. kesian. betaun benda tok berlalu, tapi nya sik dapat juak lupak kan benda ya. and paling sian, kadang-kadang benda tok masok lam mimpi nya balit. sedeh nya hidup.

nasib lah, ada siblings. so nya sik la sorang sorang. they cherished every moment. i remembered sidak nya penah bagik mandik kurak-kurak plastic. buat rumah kurak2 ya dari kotak pa suma. hahaha. main tapok tiap petang. and pompuan ya akan bawak kawan nya datang rumah and main hantu kat bilit sidak kat dibah. sometimes, kazen pompuan ya akan datang juak. rock the house and yeah. live every moment.

problems? well rasa nya, time nya gik biak. sikda apa nya mok gago. its like, sikda fear. sikda mok pike how will the future turn out. cruel world and seangkatan dengan nya nang sikda di pike. suma ya macam sik pernah terlintas kat palak. yeah, suma manusia gia. that the only time where we act stupid and so on. sik pelu act stupid la. because nang biak sik tauk apa apa. suma benda mok di main. benda susah embak tido. bila bangun nang kedak sik ingat gik. kira tido ya macam wash away the pain of yesterday.

makin besa, makin berlalu masa. suma nya udah berubah.
dari fam,dari kawan,dari lover suma berubah. well start from abc end up xyz. tetiba berubah start dari dfg end up mno ka apa ka. suma macam ya. kawan masing2 bawak haluan kedirik. fam mcm anco pa suma. kesian lahh.

kadang-kadang terpaksa senyum when its not the proper time to do so. tapi atas sebab mok kuat ati mok tabah, terpaksa lah. sik suma idup pompuan ya sedeh lah. ada juak nok happy tentang nya. nya ada gerek nok bait lalu and suma pompuan memang jeles la tengok nya ada gerek sebait ya. haha.

nya ada abang and kakak nok sentiasa support nya no matter what. sik penah give up mok tolong. gine gine, siblings juak la the best. parents nya pun ok juak. macam loving sidak pa suma. tapi yalah. sebab sorang buat hal. suma suffered. tapi gine gine, susah senang. berat ringan. terpaksa di harung juak.

i hope she can be much more stronger than before just because nya sik dapat berjaya pegi blaja pa suma. its not the end of the world.

with full of respect, i gave her my respects to live her lifes well.


the end.

1 comments:

Tina Johari said...

good luck to the girl! i'm sure she can go through anything. :)

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio